04 mei Slapeloze nachten
Hij wilde graag praten omdat hij al weken ’s nachts wakker lag omdat hij zich zorgde maakte over zijn bedrijf. De omzet liep terug en wat moest hij doen? Hij vertelde voor enkele belangrijke keuzes te staan, die hij al langere tijd aan het uitstellen is. Gewoonweg omdat hij niet weet wat hij moet kiezen. Alle opties hebben voordelen, maar ook flinke risico’s of nadelen. En alle hersenspinsels hierover, die hielden hem wakker.
Hoe komt het nu dat keuzes maken zo moeilijk is? Wat zijn de redenen om geen beslissingen te nemen?
- Je bent bang om de verkeerde keuzes te maken.
- Je weet niet wat je daadwerkelijk wil.
- Je denkt later nog wel een beslissing te kunnen nemen.
Heel begrijpelijk, maar besluiteloosheid vreet energie, bezorgt je slapeloze nachten en is funest voor jou en je bedrijf.
Uit onderzoek blijkt dat ons onbewuste een grote rol speelt bij beslissingen. En dat is maar goed ook. Sommige beslissingen zijn zo complex dat we met de beperkte capaciteit van ons bewustzijn nooit tot een goede keuze zouden komen. Bovendien is bewezen dat onze onbewuste beslissingen veel beter zijn dan de beslissingen waar we zogenaamd goed over na hebben gedacht. Het onbewuste kan veel meer dan we vaak denken. Zo bezitten we onbewuste kennis en nemen onbewuste denkers vaak betere beslissingen dan snelle, bewuste denkers.
Mijn klant gelooft hier niks van. Dus na een relativerend gesprek over al zijn hersenspinsels hebben mijn klant en ik afgesproken dat we volgende week heel gestructureerd een analyse maken van de informatie die hij heeft. Op basis van deze informatie gaat hij dan een keuze maken, zegt hij. Maar wellicht dat met alle input uit ons gesprek, hij komende onbewust zijn keus al gaat maken. Ik ben erg benieuwd.
Wanneer jij voor een belangrijke keus staat helpt wellicht het volgende:
- Het niet nemen van een beslissing is ook een beslissing.
- Vaak weet je in je onderbewuste allang welke keuze de juiste is voor jou. Als je het echt niet meer weet, volg dan gewoon je onderbuikgevoel.
- Vaak is het goed mogelijk om een ‘verkeerde keuze’ te herstellen. Soms kost dat wat geld of levert het gedoe op. Maar er zijn ergere dingen in de wereld. Wat als je niet de perfecte leverancier kiest? Jammer, maar je kunt nog wisselen.
- Door in te zien dat je keuzes meestal niet definitief zijn, word je minder bang om de verkeerde keuze te maken en kun je de knoop sneller doorhakken.
- Ons vermogen om de toekomst te voorspellen is bijzonder zwak. Soms denk je precies te weten hoe een bepaalde optie je leven geweldig gaat maken, terwijl het tegendeel waar blijkt. Vaak is het linksom of rechtsom een sprong in het diepe.
- Vaak als je een keuze maakt, ben je uiteindelijk tevreden met deze keuze. Dat komt omdat we onszelf niet graag ongelijk geven. Dus ons brein voorziet ons van allerlei redenen waarom we het juiste hebben gedaan.
- Besef dat de ‘perfecte’ keus niet bestaat. Kies voor de optimale keuze gezien de situatie. Die is goed genoeg.